Už 10 rokov prinášame úsmevy seniorom

08.októbra 2020
Foto: Samuel Ďurkovič

Už 10 rokov navštevujú profesionálni zdravotní klauni pravidelne seniorov v seniorských zariadeniach a nemocniciach. 

Pilotný program bol spustený v roku 2010 spolupráci s vtedajším Domovom seniorov Charitas (dnešný DS Casa) v Bratislave. 

„Za ten čas sme zistili, že táto veľmi zraniteľná, zdravotne znevýhodnená a sociálnym vylúčením ohrozená cieľová skupina, rovnako ako deti, pozitívne reaguje na návštevy zdravotných klaunov,” hovorí umelecký riaditeľ združenia Pavel Mihaľák.

Radosť zo vzájomnej blízkosti

Vďaka profesionálnemu klaunskému umeniu dokážu klauni spríjemniť jednotvárne dni, zmeniť častokrát ťažkú atmosféru, vťahujú seniorov do klaunských príbehov, prinášajú im dôvody na úsmev a dávajú im pocítiť, že sú pre spoločnosť a svoje okolie stále dôležití. 

Aj starší človek sa potrebuje zasmiať, potešiť, zažiť vtipnú situáciu. Zvlášť vo chvíľach, keď mu nie je práve najlepšie, prežíva bolesti, samotu, smútok,” vysvetľuje Eva Okoličániová, profesionálna zdravotná klaunka a koordinátorka programu Smiech nepozná vek. „Sme radi, že im môžeme venovať pozornosť, môžeme sa s nimi zasmiať, opýtať na ich život. Veľa nám dávajú, je to radosť zo vzájomnej prítomnosti. U starších ľudí už len dotyk dlane, pohladenie, pohľad do očí a úsmev dokážu vyvolať krásnu reakciu. Vidieť, ako sa človeku hneď rozžiari tvár. Zvlášť, keď je ležiaci v posteli a už s okolím veľmi nekomunikuje,” dodáva Eva Okoličániová.

Foto: Samuel Ďurkovič

Profesionalita i emócie

Dvojica zdravotných klaunov vyškolených na prácu so seniormi pristupuje k nim individuálne aj s ohľadom na ich zdravotný stav a fyzické obmedzenia. Konkrétny príbeh, ktorý sa odohrá v každej z izieb, je šitý na mieru každému seniorovi. Zdravotní klauni majú so seniormi vďaka pravidelným návštevám vybudované vzájomné vzťahy, dôverujú si a tak sú návštevy veľmi emotívne.

V nejednej izbe nájdete fotografie klaunov medzi rodinnými. Seniori im často radia, ako vyriešiť ich ,,náročné klaunské situácie”. Tieto zdanlivo nenápadné momenty, kedy sa seniori stávajú radcami a dostane sa im vypočutia, môžu byť impulzom pre vnímanie ich vlastnej hodnoty. 

Dôležitou súčasťou klauniád pre seniorov je aj hudba. „Využívame pritom hudobné nástroje, známe pesničky (ľudové aj slávne šlágre), keď sa dá, starkých aj roztancujeme. Príjemné spomienky na ich mladosť vyvolávame aj prostredníctvom kostýmov, ktoré odrážajú 50-te a 60-te roky, ale aj rekvizitami - pomôckami, ktoré sa v ich mladosti bežne používali, hoci dnes sú už skôr historickým artefaktom, ktorý len tak nenájdete,” približuje klaniádu u seniorov Eva Okoličániová.

Ocenenie od ombudsmanky aj cena Senior Friendly

V súčasnosti participuje na seniorských programoch 29 z viac ako 60 zdravotných klaunov.  Pravidelne navštevujú 31 seniorských zariadení po celom Slovensku. Za normálnych okolností (ak nie sú obmedzenia kvôli infekčným ochoreniam) zrealizujú mesačne približne 20 návštev na geriatrických oddeleniach nemocníc a zariadeniach pre seniorov. 

Za program Smiech nepozná vek získalo združenie v roku 2019 ocenenie Senior Friendly. V roku 2017 to bolo ocenenie Bratislavského samosprávneho kraja v sociálnej oblasti v kategórii Dobrovoľníctvo a Filantropia. V rovnakom roku zdravotných klaunov ocenila aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová za to, že prispievajú k zlepšeniu psychického, a tým aj celkového zdravotného stavu malých pacientov, seniorov i dospelých.

Foto: Adam Kováč
Foto: Casa Bratislava

Počas pandémie prinášame nové cesty

Okrem programu SMIECH NEPOZNÁ VEK naštartovalo združenie ČERVENÝ NOS Clowndoctors pre seniorov v roku  2018 program Varieté. Združenie realizuje od r. 2017 aj tzv.  Zážitkový workshop pre sociálnych pracovníkov z DSS, aby sa vedeli vžiť do kože seniorov a lepšie s nimi pracovať.

Starnutie populácie, zvyšovanie priemernej dĺžky života a neutíchajúci dopyt po umiestnení v seniorských zariadeniach motivuje združenie rozvíjať a postupne rozširovať ďalej tento prínosný program. To je však pre túto chvíľu nemožné. Kvôli koronakríze museli klauni v posledných týždňoch, podobne ako na jar, svoje návštevy obmedziť. V čase, keď nemôžu prísť priamo do zariadenia, snažia sa so seniormi ostať v kontakte cez klaunské videohovory, posielajú im videopozdravy a pokiaľ je to možné, klaunujú aspoň v exteriéri pri zariadení.

Balkónová klauniáda pre seniorov

Ochrana osobných údajov

AKTIVOVAŤ VIDEO
abaton-monitoring