Zdravotní klauni prinášajú smiech ONLINE

19.mája 2020

V nemocnici sa ráta každý úsmev. Malí pacienti sa odteraz budú môcť stretnúť so zdravotnými klaunmi cez online video prenos. Smiech pomáha a jeho účinok nezastaví vzdialenosť, ani karanténa.

Obdobie karantény nás podnietilo k naštartovaniu zdravotných klauniád v digitálnom priestore. Klaunská návšteva online je určená pre deti v nemocniciach a pre vážne choré deti v intenzívnej domácej liečbe. Prebieha formou videohovoru vo vopred stanovenom čase, ktorý si pacient rezervuje na: https://rezervacie.cervenynos.sk/.

„Dieťa ostáva dieťaťom - aj keď leží v nemocnici, aj počas pandémie. Vždy sa potrebuje hrať a zabávať. Intenzívne sme pracovali na vývoji a testovaní nového programu Klaunská návšteva online. Teším sa, že už dnes sa zdravotní klauni vrátia do nemocníc aspoň cez obrazovky telefónov, tabletov či počítačov,” hovorí Zuzana Ambro, riaditeľka o.z. ČERVENÝ NOS Clowndoctors.

Prostredníctvom Facebook Messengeru sa dieťa stretne s dvomi profesionálnymi zdravotnými klaunmi, ktorí sa mu budú venovať približne 20 minút. Ak má pacient menej ako 16 rokov, klaunskú návštevu online pre neho musí rezervovať zákonný zástupca. Klaunské návštevy sú pacientom poskytované zadarmo.

Pred potvrdením rezervácie Klaunskej návštevy online si prečítajte dôležité informácie v dokumente Pravidlá klaunskej návštevy online a tiež o spracovaní a ochrane osobných údajov organizáciou ČERVENÝ NOS Clowndoctors.

Foto: Michaela Pastorková

Pre deti v domácej starostlivosti aj pre seniorov

Pilotné videohovory s pacientmi sme spustili ešte koncom apríla, zamerali sme sa na dlhodobo choré deti v intenzívnej domácej starostlivosti, ktoré pred pandémiou navštevovali zdravotní klauni osobne v ich domácom prostredí.

„Ohlasy máme výborné, veľmi nás to povzbudilo. Je to iné, než osobné stretnutie, musíme byť ešte viac empatickí a citliví, aby sme aj napriek všetkým bariéram vycítili potreby pacienta. Ale sme profesionáli a podľa prvých reakcií sa zdá, že to funguje,” vysvetľuje umelecký riaditeľ zdravotných klaunov Pavel Mihaľák, ktorý sám absolvoval online klauniádu pod svojím klaunským menom doktor Dodo Cikaj.

Prvé klauniády online už zažili aj seniori v seniorských zariadeniach.

„Bolo neuveriteľné sledovať ako klauni dokážu naše seniorky zabaviť aj prostredníctvom internetu. S veľkým obdivom som sledovala ako ich "klaunovanie" dokázalo nesmierne potešiť všetkých zúčastnených. Bolo to plné humoru, smiechu, pozitívnych emócií a sĺz dojatia. Je jasné, že takíto ľudia ako sú "naši klauni" sú ľudia s veľkým s nesmiernou empatiou a citom,” povedala Jana Ďuranová zo Zariadenia pre seniorov Harmónia v Žiline.

abaton-monitoring