Zdravotní klauni sa vrátili do nemocníc

19.apríla 2021

Opäť sme si nasadili klaunské nosy

Pondelok 19. apríla bol pre nás špeciálny. Po vyše 4 mesiacoch totiž zdravotní klauni vyrazili do nemocnice v Košiciach, aby rozveselili všetkých, ktorí to potrebujú - deti, rodičov, aj nemocničný personál.

Od začiatku tohto roku, kedy sme kvôli vážnej epidemiologickej situácii prerušili klaunské návštevy v nemocniciach po celom Slovensku, sme detských pacientov a seniorov navštevovali len v online priestore. Už niekoľko týždňov pomáhajú klauni odbúrať stres očkovaných vo veľkokapacitných očkovacích centrách (Košice, Prešov, Bratislava, Banská Bystrica), čo oceňujú nielen očkovaní, ale aj personál. Avšak osobný kontakt s pacientom na detskom oddelení je našou hlavnou náplňou a preto sa veľmi tešíme, že sa naši profesionálni zdravotní klauni konečne môžu vrátiť do nemocníc.

Veselý príchod do práce

Ako prvá nám otvorila dvere Detská fakultná nemocnica Košice. V prvý deň si zdravotní klauni pripravili prekvapenie. Privstali si, aby už od 5:30 ráno boli pred nemocnicou a privítali sestričky, lekárov, lekárky a ďalších zamestnancov, ktorí práve prichádzali do práce alebo odchádzali domov po nočnej smene.

Špeciálne uvítacie duo v podobe doktora Motora a doktora Venca nezabudlo pomôcť s dezinfekciou rúk a skontrolovali aj stav dobrej nálady. Veď napokon - v nemocniciach sme tam aj pre nich a to najmä v týchto dňoch, kedy personál zažíva enormný stres a tlak.

Postupne sa zdravotní klauni vrátia na všetky nemocničné oddelenia, ktoré zvykli navštevovať - do čakární pred ambulanciami, na detskú onkológiu, na detskú chirurgiu, na pediatrické oddelenie a na detskú neurológiu. 

Foto: TV Košice

Na pacientov sme neprestali myslieť ani jediný deň

Humor berieme vážne a aj napriek uvoľňovaniu opatrení je pre nás prvoradý zodpovedný prístup. Zdravotní klauni sú profesionálne vyškolení v oblasti hygieny a aj naďalej dodržiavajú prísne hygienické opatrenia. 

Prinášať radosť, smiech a pohodu pacientom práve v týchto dňoch vnímame ako veľkú výzvu a dôležité poslanie. „Nevieme sa dočkať na stretnutia s pacientmi, ktorí sú v tomto období ešte viac izolovaní od vonkajšieho sveta. Neprestali sme na nich myslieť ani jediný deň. Teší nás, že znovu bude naša misia naplnená. Že sa nám, verím, podarí vyčarovať usmev na detských tvárach a byť oporou aspoň na chvíľu," povedala Zuzana Gibarti Dancáková, zdravotná klaunka a koordinátorka klaunov na východnom Slovensku.

Podporte Červený nos

abaton-monitoring