Humor a radosť sú dôležité práve teraz

11.septembra 2020
Foto: Facebook

Už ste sa dnes zasmiali? Táto otázka v sebe skrýva oveľa viac, ako by sa mohlo zdať. Práve smiech a humor dokážu výrazne pomôcť našej psychike v záťažových obdobiach. Preto pokladáme za dôležité pokračovať v našom poslaní - prinášať radosť do nemocníc - aj v tomto náročnom období. Zároveň berieme vážne epidemiologickú situáciu a s ňou súvisiace opatrenia. 

Nosy nosíme na rúškach

Klaunský kostým sa rozrástol o nový prvok - rúška. Nie je to pre nás až taká veľká novinka, aj v minulosti sme rúška nosili na nemocničných oddeleniach, na ktorých ležali deti so zníženou imunitou. Teraz si však rúška neskladáme a naše nosy sa dobre vynímajú aj na nich. Akurát vznikol nový problém - ako s rúškom vyfúknuť bubliny z bublifuku? Aj to vytvorilo priestor pre nové klaunské nápady! :)

 

Video: Primárka Ritka má bublinový problém

Hygiena na prvom mieste

Zdravotní klauni sú profesionálne vyškolení aj v oblasti hygienických zásad a infekčných ochorení. Je to podmienka pred ich vstupom do profesionálneho klaunského tímu. V súčasnom období samozrejme zdravotní klauni dodržiavajú navyše aj všetky nariadenia v súvislosti s ochranou pred pandémiou. Okrem rúšok prísne dodržiavajú hygienu - umývanie a dezinfekciu rúk, kostýmov a rekvizít pred klauniádiou, ako aj 2-metrový odstup od pacientov.

Pozorne sledujeme všetky nariadenia, ktoré prichádzajú od vlády a hygienikov v súvislosti s pandemickou situáciou. Naše opatrenia sme odkonzultovali aj priamo so zástupcami Úradu verejného zdravotníctva SR.

Foto: Nemocnica AGEL Levoča a.s.
Foto: Zps Harmónia v Žiline

Humor pomáha aj počas krízy

„Aj v psychológii sa hovorí o tom, že humor patrí medzi zrelé obranné mechanizmy našej psychiky. Vďaka nemu si vieme zjednodušiť mnohé krízové obdobia,” - povedala v rozhovore onkopsychologička Lucia Vasiľková.

Práve v tomto období preto vidíme veľkú silu a zmysel v našom poslaní - prinášať ľuďom humor, smiech a tým aj psychickú úľavu. Ak nemocnice nie je možné aktuálne navštíviť, hľadáme nové cesty - v žilinskej aj prešovskej nemocnici stretnete zdravotných klaunov vonku pred hlavným vchodom, seniorom ponúkame možnosť online video-hovorov.

Ďakujeme, že stojíte pri nás. Podporte naše aktivity finančným darom, alebo inou formou pomoci.

Darujte teraz

abaton-monitoring