Detskí pacienti v Hrani zažili Cirkus Paciento

14.augusta 2020

V oknách liečebne vidieť zvedavé tváre. Detské očká s očakávaním sledujú, ako priamo pred budovou, uprostred trávnika rastie čosi zázračné. O chvíľu sa dvihnú drevené stĺpy, napne farebná plachta so strechou. K nebu vyrastie naozajstné cirkusové šapitó.

„Do Cirkusu Paciento v Hrani sa zapojilo približne 80 detí. Tento rok to bolo iné v tom, že sme pracovali s rúškami a niekoľkokrát denne dezinfikovali rekvizity. Ináč prebehlo všetko tak, ako po minulé roky. V nedeľu sme postavili stan a od pondelka sme začali nacvičovať klaunské zručnosti," - povedala Gabriela Rajniaková, koordinátorka programu Cirkus Paciento. 

Vstúpte do zázračného šapitó

Keď deti vstúpia do cirkusového stanu, zdá sa, akoby vošli do iného sveta. Tu nie sú žiadne diagnózy, choroby, trápenia. Tu môžu byť deťmi, hrať sa, smiať sa a ešte oveľa viac - čosi dokázať. 

Loptičky, kruhy, šatky, diabolá a pojky...zdravotní klauni rozdávajú deťom cirkusové rekvizity a trpezlivo vysvetľujú, ako sa predmety používajú. Dôležitá je vhodná, citlivá motivácia a individuálny prístup. Každý má niečo, v čom vyniká - či už je to pohyb, obratnosť, tanec alebo spev.

Počas ďalších dní deti so zdravotnými klaunmi nacvičujú cirkusové čísla. Mottom Cirkusu Paciento je - keď to nevzdáme, tak sa to podarí. Dôležité je aj to, že sa deti navzájom podporujú a utužujú kolektív.

Cirkusový festival

V piatok príde veľký, očakávaný deň. Do cirkusového stanu prichádza obecenstvo - pacienti, rodičia, sestričky, lekári a lekárky, aj pani primárka. Nikto si to nechce nechať ujsť.

„Tento rok bola téma - cirkusový festival. Lebo festivalov bolo toto leto málo, tak sme si urobili vlastný. Namiesto vstupných náramkov sme mali žonglovacie kruhy, flowersticky boli detektory dobrej nálady. Vo "festivalových stánkoch" sa učilo narábať s rôznymi cirkusovými rekvizitami - taniermi točiacimi sa na paličke, flowerstickmi, kruhmi, diabolom. V piatok, po záverečnom vystúpení, si každé dieťa mohlo na pamiatku nechať farebné žonglovacie šatky, aby sa do radostnej nálady Cirkusu Paciento vedeli preniesť kedykoľvek," hovorí Gabika Rajniaková.

Ako je možné priniesť cirkus do liečebne? S prepravou cirkusového stanu nám už dlhodobo pomáha spoločnosť AVIS. Ďakujeme!

Viac o programe Cirkus Paciento

abaton-monitoring