Cirkus Paciento precestoval Slovensko

03.septembra 2021

Šapitó plné talentov

Už ste o tom počuli? Po Slovensku cez leto chodila biela dodávka a v nej klaunská posádka. V kufri mali veľký, farebný cirkusový stan. Nezamierili však do veľkých miest, ale do liečební, kde sa už na nich tešili detskí pacienti. Cirkus Paciento preletel rôzne kúty Slovenska, aby priniesol radosť tým, ktorí to potrebujú.

Pod cirkusovým stanom sa dejú zázraky. Deti, ktoré sa liečia na rôzne diagnózy, tu na chvíľu môžu zabudnúť na problémy a ponoriť sa do cirkusového tréningu. Pod vedením zdravotných klaunov sa učia rôzne cirkusové triky ako žonglovanie, točenie tanierom na paličke, tanec so stuhami či vyhadzovanie diabola. Po 4 dňoch tréningu ich čaká záverečná cirkusové show, kedy svoje čísla predvedú pred publikom – kamarátmi, rodičmi a personálom liečební.

Podpora a motivácia

Najdôležitejšia pri tréningu je motivácia a podpora. Deti musia často prekonať úvodné nezdary a strach – aj preto sú to zdravotní klauni, ktorí pristupujú ku každému pacientovi individuálne. Niektoré deti majú bariéry fyzické, iné psychické. Podpora sebevadomia je dôležitá pre každé dieťa – rovnako aj posilnenie kolektívu. Veď Cirkus Paciento je taký kúzelný práve preto, lebo ho tvoríme spoločnými silami.

Cirkusové šapito sme toto leto postavili v zariadeniach Špecializovaný liečebný ústav Marína š.p. Kováčová, Národný ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb, n.o a Detská psychiatrická liečebňa n.o. Hraň, kde sme program realizovali s podporou Nadácie Slovenskej Sporiteľne. Stan do liečební nám pomáha voziť AVIS.

Ďakujeme!

abaton-monitoring