Aj na Vianoce ordinujú zdravotní klauni!

21.decembra 2021

Hoci je Štedrý deň za dverami, na detských oddeleniach stále ležia pacienti. Máme však dobrú správu - zdravotní klauni budú aj počas vianočných sviatkov v plnom nasadení a prinesú radosť tým, ktorí to potrebujú!

V  období od 21.12.2021 do 31.12.2021 budú v teréne takmer všetci z vyše 60 zdravotných klaunov, ktorí majú v pláne urobiť 65 klaunských návštev pacientov v nemocniciach po celom Slovensku. Okrem hlavného programu - návštev na detských oddeleniach, budú tiež odprevádzať na operácie deti, príp. ich môžu pacienti stretnúť v čakárňach odborných lekárov. V Košiciach a v Banskej Bystrici svojím humorom spríjemnia pacientom a ich rodičom čas pri čakaní na triážach pred nemocnicou. Keďže seniorské zariadenia kvôli epidemiologickej situácii klauni aktuálne nenavštevujú, ponúka ČERVENÝ NOS aj možnosť Klaunskej Návštevy Online. Túto formu interaktívneho videohovoru s dvomi zdravotnými klaunmi spustil Červený nos už v prvej vlne pandémie a počas nepriaznivej situácie ju využívajú najmä seniori v zariadeniach a ťažko choré deti v paliatívnej alebo v dlhodobej intenzívnej domácej starostlivosti. 

„Najdôležitejším posolstvom tohtoročných vianočných klauniád je priniesť nádej, ktorá je v tomto období tak veľmi potrebná,” hovorí umelecký riaditeľ o.z. ČERVENÝ NOS Clowndoctors Pavel Mihaľák. “Sme radi, že môžeme byť  spolu s pacientmi, rodičmi a personálom, aby sme im v tomto období pomohli narušiť ich každodenný stereotyp. Hlavne pre deti je dôležité, aby aspoň na chvíľu zabudli, že sú choré v nemocnici a prišli na iné myšlienky. Napríklad aj na to, že všetko zlé raz skončí - či už je to bolesť, smútok, strach, odlúčenie od rodiny, ale aj pandémia. Práve v tom je sila humoru, ktorý v sebe nesie radosť i nádej.”

Zdravotní klauni sú okrem iného vyškolení aj v oblasti hygienických pravidiel v zdravotníctve. Sú plne zaočkovaní a pravidelne testovaní. Majú dôveru nemocníc, ktorým záleží na psychickom rozpoložení pacientov. Aj preto sú zdravotní klauni z Červeného nosa samozrejmou súčasťou väčšiny detských oddelení na Slovensku.

Foto: Petra Bošanská, Michal Svítok

abaton-monitoring