Rozžiarte tváre detí v nemocniciach

Skutočné príbehy o smiechu, ktorý pomáha

Slniečko Dorotka

Štvorročná Dorotka si toho za svoj krátky život zažila viac, ako by si ktokoľvek z nás vedel predstaviť. Na dlhý čas musela vymeniť domov za nemocničnú izbu na onkológii.

Choroba i náročná liečba si vybrali svoju daň. Dorotka sa uzatvorila pred svetom a takmer nekomunikovala. Až zdravotným klaunom sa ju podarilo rozosmiať. Ba čo viac, Dorotka aj vďaka veselej klaunskej návšteve zvládla vyšetrenie, ktoré je pre malé deti extrémne stresujúce, prvýkrát bez narkózy.

„Práve sme sa chystali na magnetickú rezonanciu, keď sa vo dverách zjavil doktor Žinčica. Dorotke sa rozžiarili očká. Doktor Žinčica navrhol, že nás na vyšetrenie odprevadí. A to bolo niečo úplne úžasné. V minulosti som ju vždy musela nosiť na rukách na takéto vyšetrenie, teraz kráčala sama. Veselá a rozosmiata sa bavila s doktorom Žinčicom.
Brnkala na jeho ukulele, spievala, rozprávala sa s ním. Jav, s ktorým sa Vaši klauni stretávajú bežne. Pri mojej Dorotke to však bežné nie je. Najlepšie bolo, že Dorotka zvládla toto vyšetrenie prvý raz bez anestézie a dokonca povedala, že to nič nebolo. A na tom má zásluhu najmä doktor Žinčica. Milá klaunská spoločnosť pomohla i mne, pretože som vďaka nej zabudla na svoju nervozitu," spomína Dorotkina mamina.

Aj Vy môžete pomôcť deťom, ako je Dorotka. Prispejte, prosím, ľubovoľnou sumou a s každým eurom darujte viac smiechu.

Pomôcť teraz

Smiech nad zlato

Kde bolo tam bolo, žila raz jedna rodina. Napriek vážnej chorobe syna Martinka vždy hľadali dôvod na úsmev. Martinko, ktorý sa narodil s vrodenou diagnózou, musel tráviť dlhé chvíle v nemocnici. Práve tam prvýkrát stretol zdravotných klaunov, ktorí ho rozveselili, priniesli úsmev na tvár a úľavu. Starostlivosť o Martinka sa presunula do domáceho prostredia a celá rodina sa snažila, aby sa mal Maťko čo najlepšie. „Slzavé údolia my nemusíme, radšej sa smeje," povedala jeho mamka. Zdravotní klauni začali navštevovať Martinka priamo u neho doma.

„Klauni sú naše srdiečka, chodia ku nám už niekoľko rokov, veľakrát sme s nimi boli pri hospitalizácii, veľakrát v Bratislave na Kramároch. Vždy prinesú veľa smiechu, radosti a aspoň na chvíľu celá rodina zabudne na Martinkovu chorobu. Keď vidíme, ako sa Matko pučí od smiechu, nič krajšie pre nás rodičov neexistuje. ĎAKUJEME z celého srdca." - Maťkova mama

Na Slovensku je veľa rodín s deťmi v dlhodobej domácej alebo paliatívnej liečbe. Chorobou dieťaťa trpí celá rodina a dôvody na smiech sú cenné viac ako zlato. Vďaka Vášmu daru môžu aspoň na okamih zabudnúť na bolesť a trápenie a môžu si naplno užívať rozprávkovo krásnu detskú radosť

Prispieť a darovať smiech

Foto: Katarína Bezáková
abaton-monitoring